ZKUŠENOSTI S PROJEKTEM RODINNÉHO DOMU

V roce 2004 jsem se rozhodl, že začnu stavět rodinný dům. Už několik let jsem vlastnil pozemek na Liberecku, který byl orientovaný na svažitém severovýchodním kopci se sklonem cca 20%. Na počátku jsem měl pouze představu, že chci postavit levně velký dům, který by splňoval požadavky na rostoucí rodinu, prostor pro návštěvy, vyjadřoval individualitu a přitom respektoval okolí, byl energeticky úsporný a zároveň prosklený, aby umožňoval výhled jak do přírody, tak do protějšího svahu. Nějakou dobu mi trvalo, než jsem si udělal představu, jak by měl být dům vnitřně uzpůsobený.

Hledáte optimální projekt nebo projektanta – využijte naší bezplatnou službu a vyhněte se tak nepříjemnostem kterých byste mohli v budoucnu litovat.

Postupem času jsem tak začal formulovat své další požadavky na stavbu. Tedy projekt domu a vlivy zakoupené parcely. Představy se začaly přibližovat budoucímu stavu. Mezi ty základní tenkrát patřilo:

  • Postavit trošku větší dům, kde bude po nastěhování zprovozněno jedno patro a postupem doby a dostatku peněz, se dodělá podkroví a další prostory.
  • Také jsme chtěli tvarově co nejednodušší dům, tak aby nebyly zbytečné vícenáklady, tepelné mosty a byl i energeticky úsporný (čím složitější a roztříštěnější tvar objektu, tím jsou větší tepelné ztráty i náklady na jeho výstavbu).
  • Dále jsme chtěli mít maximum prostor na jednom – základním podlaží, abychom se ve stáří neuchodili po schodech.
  • Maximálně využít slunce optimálním prosklením domu do obývacích prostor ze směru jeho dopadu.
  • Mít z obytné časti volný přístup na později dostavěnou terasu a zvětšit tak v létě obytnou plochu místností.
  • Mít v domě šatnu, sklep v suterénu a velkou garáž, kde bude dost prostoru pro sekačku, nářadí, kola a další potřebné věci.
  • Propojenou část kuchyně, jídelny a obývacího pokoje, kde v centru bude krb.
  • Klasický zděný dům z porothermu, zateplený.
  • Problémem byl v zimě málo slunný svah, přístupová cesta a další aspekty.

S těmito předpoklady jsem se začal rozhodovat o tom zda využít typizovaný projekt nebo si ho nechat zhotovit individuálně. Kupoval jsem si tenkrát hodně časopisů o bydlení, různých katalogů projektů. Procházel jsem je, nechal se inspirovat, ale nemohl jsem nalézt „něco použitelného“ do místních podmínek, o kterých jsem už tenkrát věděl, že nejsou zcela jednoduché.

Postupem doby jsem začal dospívat k názoru, že se v těchto zdrojích opakují obdobné věci.

Náhodou se mi k rukám dostala brožura jedné stavební spořitelny, která vyhlásila studentskou soutěž o projekt rodinného domu do pořizovacích nákladů 1 mil Kč. Jedním z cca 30 projektů jsem se cítil velmi osloven. Splňoval požadavek maximální užitné plochy na jednom patře, které je vybaveno prvně a dalších obytných ploch v podkroví, které jsou zprovozněny až s postupem doby (a zároveň peněz). Tehdejší dispozice tohoto domu byla pro mě velkou inspirací.

V tomto období jsem získal přesvědčení, že konečně vím, co vlastně od domu očekávám. Jak v něm chci žít a jak ho s postupem doby rozšířím. Omlouvám se stavebníkům, kteří mají cíl si nechat zhotovit dům na klíč, já bohužel mezi ně nepatřím. Mám hodně přátel, kteří tímto procesem prošli a pokud bude zájem, zprostředkuji vám jejich zkušenosti formou dalšího článku. Už dopředu jsem byl přesvědčený, že budu stavět dům prostřednictvím nájmu jednotlivých řemesel abych ušetřil maximum peněz na hrubé stavbě. O problémech stavby se rovněž v případě zájmu rozepíši v dalším článku.

Dostal jsem se tedy do pozice, kdy jsem měl představu o rostoucím domu, který bude tvarově jednoduchý, určitou představu o dispozicích v jednotlivých podlažích a nevyhraněnou představu o designu domu. (Líbil se mi moderní dům plný francouzských oken). Bylo mi jasné, že potřebuji pomoc od profesionálního projektanta, který bude akceptovat mé požadavky a zároveň jeho cena bude přijatelná.

Oslovil jsem prvního projektanta, který mi byl známým doporučen. Bylo zřejmé, že je profesionál a vyprojektoval a zdozoroval už několik rodinných domů a hodně větších staveb. Bohužel jsem postupem doby zjistil, že bych nestavěl dům pro sebe ale pro něho. Můj názor nebyl brán tolik v potaz, protože tenkrát doporučoval „alespoň pro mě neznámou“ moderní technologii zateplení domů zevnitř, nosné zdivo z betonových prefabrikátů a cena projektu bez stavebního povolení se pohybovala na úrovni vyšší než 100 000,-Kč. To mi přišlo hodně peněz za vyprojektování něčeho, co vlastně není pro mě. Dále mě dnes zpětně zaráží, že nepotřeboval navštívit pozemek, na kterém se měl jeho projekt, (za mé peníze), realizovat a vše by řešil „pouze ze své kanceláře“. Tehdy mě mrzel zejména nezájem o mé potřeby, potřeby pozemku a o srovnání s mou finanční realitou ani nemluvím. Ale bylo zřejmé, že se bavím s osobou, která má zkušenosti a je v oblasti projektů dostatečně fundovaná. Takže jsem po cca měsíčním oťukávání možnou spolupráci s poděkováním odmítl.

Po asi tříměsíční přestávce jsem našel na webu kontakt na jednu libereckou projektantku. Po prohlédnutí jejích internetových stránek, jsem ji považoval za vyhovující k mému záměru.  Na úvodním setkání se opět opakovali stejné otázky typu: Kolik na to máte? Co vlastně chcete? Přibyly i otázky: Jaký životní styl máte? apod. V tomto případě bylo ale zřejmé, že s cenou projektu se budeme pohybovat na přibližně polovině. Paní projektantka už měla zájem, sama několikrát navštívila můj pozemek, aby si ho nafotila a zjistila dopad slunce na pozemek a na předpokládanou stavbu, navrhla optimální stavbu na základě naší finanční představy. Představila mi projekt, který byl objemově poloviční, než mé předpoklady. Později jsem díky nájmu jednotlivých stavebních profesí postavil ve stejném finančním limitu stavbu dvojnásobně velikou). Dále byl dům umístěný v cípu trojúhelníkového pozemku – podle mého názoru poněkud stísněně. Dnešní umístění domu je zcela jinde než původní návrh paní projektantky a přesto je velmi dobře zasluněný. Projekt byl velmi individuální – podle mého tehdejšího názoru až moc. Hlavně mi nevyhovovala dispozice objektu s ložnicemi pod obytnými místnostmi (zřejmě pro pocit klidu při spaní) a dispozice samotné toalety s cca 8 m2 plochy. Na připomínku, že tak velká toaleta se mi zdá zbytečná s ohledem na prakticky stejně velkou kuchyň, mi paní projektantka odpověděla, že zbylý prostor je optimální pro umístění rodinné knihovny. Názor o společné knihovně s toaletou mě už definitivně dovedl k rozhodnutí, že pro mě nemá smysl dále s ní spolupracovat a tak jsem raději zaplatil „odstupné“ a šel do vinárny s kamarádem.

Výběrem a jednáními s těmito projektanty jsem ztratil necelý rok… Po další přestávce jsem  dostal kontakt na pana projektanta, který řešil přestavbu RD jedné paní se vším všudy (projekt, dozor, rady…), za velmi přijatelné peníze, velmi kvalitně a hlavně prakticky.

Na první setkání jsem přinesl (už poučen) mapu z katastru, sepsané požadavky na bydlení, půdorys „rostoucí stavby ze studentského projektu“ s připomínkami, vytržené obrázky domu z časopisu, který se mi  líbil. Přesto, že jsem byl přivítán v domácí pracovně, líbil se mi postup pana projektanta, který byl vyloženě konstruktivní. Od samého začátku věděl, že se cena stavby neodvíjí jen od kubíků zdiva, plochy apod… Ptal se mě jakou mám představu o stavbě, jak ji chci realizovat (na klíč, nájmem jednotlivých řemesel, zda předpokládám něco dělat svépomocí), pomáhal mi s informacemi o běžných cenách zednických prací, za kolik se dá reálně pořídit základová deska a bylo mi jasné, že se jedná o ceny za kvalitní práci, pokud víme kde jí koupit. Bylo mi také jasné, že vedle sebe mám nejen projektanta, ale i rádce, na kterého se budu moci obracet jak telefonicky, tak i osobně v průběhu stavby, což pro mě bylo velmi důležité! Většina z nás stavíme za život pouze jeden rodinný dům a tak si často potřebujeme srovnat jak časové, kvalitativní i finanční úrovně jednotlivých dodavatelů.

Jeho první návrh domu a ceny za projekt byl velmi přijatelný. Bylo mi jasné, že nepořídím lépe a panu projektantovi, že má dobrého zákazníka, který si váží jeho doporoučení. Za cenu cca 50 tis Kč byl zpracován projekt ke stavebnímu povolení přesně podle našich požadavků. (Mezi ně se během zpracování zařadili minimalizace chodeb – podle mě dalších zbytečných prostor; požadavek na větší terasu přístupnou, jak z jídelny, tak z obývacího pokoje). Dále pan projektant za mé asistence nivelákem provedl zaměření stavby přímo na pozemku včetně určení nulové výšky domu a vytyčení základních bodů. (Pro účely stavebního povolení je však nutné legální zaměření geodetem s razítkem, které jsem však pořídil za cca 3.000,- Kč). Do uvedené ceny se však vešlo i zařízení stavebního povolení od pana projektanta (až na několik detailů se kterými jsem mu pomohl).

Dnes po více než třech letech využívaní ještě nedokončené stavby vidím následující nedostatky:

  • V kuchyni bych nechal udělat okno nižší – tedy do úrovně pracovní plochy kuchyňské linky. Stávající řešení okna, 50 cm nad kuchyňskou deskou, způsobuje malý osvit pracovní plochy a zhoršené otvíraní okna.
  • V době stavby domu se mi zdála šatna 7m2 velká. Při obývání domu, se  ukázala malou. Příště bych jí dal rozhodně víc prostoru.
  • Na severní návětrné straně bych zvýšil zateplení z 10 cm na 15 cm.
  • Na jedné stranně krátké příčky je umístěn krb s teplovodním výměníkem a na druhé je lednička. Za provozu domu se musela tato příčka zateplit, aby se lednice neopírala o stěnu vyhřátou na cca 40oC.
  • Dům jsem stavěl z Pororthermu o síle 45 cm a přidal 10 cm zateplení. Dnes bych dal přednost  Ytongu o minimální nosné síle a zvýšil bych sílu zateplení na cca 20cm. Myslím, že by se jednalo o ekonomičtější stavbu i vytápění celého domu.
  • Chtělo to mít dříve v hlavě konkrétnější představu o využití prostor. (Kde je TV, jak se budou využívat jednotlivé obytné prostory, kde v kuchyni bude dřez, myčka, hlavní pracovní prostor atd.…)
  • Zvětšil bych ještě garáž pro sportovní a hobby potřeby, kterých postupem doby přibývá. (Sekačka, sněhová fréza, motorová pila, nářadí, kola, prostor pro okapaní lyží apod.) Tyto věci zabírají čím dál tím větší prostor. Pokud by tam vyšlo i místo pro krátké posezení s kamarády kuřáky, bylo by to fajn.
  • Podlahové topení v hlavním obytném podlaží bych posílil o radiátory. (Alespoň pro rychlé prohřátí místností při vstávání během pracovního týdne.)
  • Malý pokoj 9m2, jako je pracovna, se mi dnes zdá být obtížně využitelná. Stačilo přidat 3m2 a bylo by to o něčem zcela jiném.
Řešíte projekt rodinného domu ?

Napište požadavky a vybírejte si vyfiltrované nabídky různých dodavatelů přímo pro Vás

Chci projekt rodinného domu

Poslední články

Image
Odhad nemovitosti 26.01.2019

Jsou situace, kdy chceme vědět, kolik stojí určitý dům či byt. Třeba když uvažujeme o nákupu nebo prodeji nemovitosti, potřebujeme nejprve získat…
Přečíst článek


Image
Hypotéky v roce 2019 27.12.2018

Říká se, že kdo má židli, bydlí. Pokud vám ale nespadne do klína tučné dědictví, nejste rentiér nebo nemáte extra lukrativní zaměstnání, na vlastní…
Přečíst článek


Image
Jak postavit dům ? 02.10.2018

Chcete stavět dům a nevíte jak na to? Jak vybrat pozemek, komu zadat návrh, jaká povolení jsou třeba nebo jak vybrat dodavatele? Stavba domu je…
Přečíst článek