Články o stavbě domu

Image

Odhad nemovitosti

Jsou situace, kdy chceme vědět, kolik stojí určitý dům či byt. Třeba když uvažujeme o nákupu nebo prodeji nemovitosti, potřebujeme nejprve získat znalecký posudek. Někdy ale vystačíme pouze s odhadem tržní ceny. Jaký je mezi nimi rozdíl? A v jaké souvislosti se tyto pojmy používají?

Číst článek

Image

Hypotéky v roce 2019

Říká se, že kdo má židli, bydlí. Pokud vám ale nespadne do klína tučné dědictví, nejste rentiér nebo nemáte extra lukrativní zaměstnání, na vlastní bydlení si z obyčejného platu jen těžko ušetříte.

Číst článek

Image

Jak postavit dům ?

Chcete stavět dům a nevíte jak na to? Jak vybrat pozemek, komu zadat návrh, jaká povolení jsou třeba nebo jak vybrat dodavatele? Stavba domu je náročný projekt, který vyžaduje jak hrubé plánování na etapy, tak podrobnější plánování aktuálních částí. V tomto článku vám přinášíme hrubý plán pro projekt výstavby domu, doplněný o praktické rady a postupy.

Číst článek

Image

Stavební povolení

Představu o tom jak vypadá cihla, střešní taška, okno nebo trám má skoro každý stavebník. Termín „stavební povolení“ nebo „souhlas“ je však pro hodně z nás zahalený do určitého tajemna.

Číst článek

Image

Stavební povolení 2. část

V předchozím díle našeho seriálu článků o stavebním povolení jsme se dozvěděli, kde najít příslušný stavební úřad a na co vše se máme připravit pro komunikaci s ním. V dnešním pokračování se dozvíte, jaké dokumenty může stavební úřad požadovat pro schválení, nebo případné zamítnutí stavebního povolení.

Číst článek

Image

Stavební povolení nebo pouze ohlášení ?

V předchozích dílech našeho seriálu článků o stavebním povolení jsme se dozvěděli, kde najít příslušný stavební úřad, na co vše se máme připravit pro komunikaci s ním a jaké dokumenty může stavební úřad požadovat pro vydání stavebního povolení. V dnešním pokračování se dozvíte, zda-li pro Váš stavební záměr potřebujete stavební povolení, nebo stačí pouze ohlášení stavebnímu úřadu.

Číst článek

Image

Zkušenosti s projektem rodinného domu

Vybíráte projekt nebo potřebujete individuální řešení ? V článku najdete úskalí na která při řešení projektu rodinného domu můžete narazit a čeho se vyvarovat.

Číst článek